Zoeken in deze blog

Hoezo uitwisselmap?

De bezoekers van nl.giveawayoftheday.com vertonen een grote spreiding qua leeftijd en handigheid met computers. Zij delen echter wel één belangstelling: een dagelijkse nieuwsgierigheid wat Giveawayoftheday die dag weggeeft en wat je daarmee kan doen.

Giveawayoftheday is een intermediair tussen makers/verkopers van software en belangstellenden. Dankzij Giveawayoftheday hebben onbekende makers een mogelijkheid zich in de kijkerd te spelen. Om ons als bezoekers van die site over te halen het programma van de dag daadwerkelijk uit te proberen, krijgen we gratis een beperkt gebruiksrecht: geen recht op gratis updates, geen technische ondersteuning en geen recht om het programma commercieel te gebruiken.

Giveawayoftheday betaalt de makers. Althans: dat stellen zij op hun website en ik heb geen redenen daar aan te twijfelen. Om hun administratie eenvoudig te houden èn om ons scherp te houden, hebben zij het weggeefproces zó ingericht dat je het weggevertje alleen gedurende een periode van 24 uur kan downloaden en kan installeren. Het beperken van de downloadperiode is eenvoudig: na een dag haal je gewoon de link weg naar de database met alle vroegere en toekomstige weggevertjes en je vervangt die door een link naar de trial (proefversie) van het weggevertje. 

Het beperken van de installatieperiode is lastiger: hoe bereik je op een universele wijze dat een download na verstrijken van de weggeeftijd zijn bruikbaarheid verliest? Tot juli 2012 pakte Giveawayoftheday het door de maker aangeleverde programma in een zogenaamde wrapper (inpakpapier) in. Die wrapper neemt contact op met de site van Giveawayoftheday. Als dat buiten de weggeefperiode gebeurt, meldt hun site dat en geeft de wrapper de moed op. Als u op tijd bent, pakt de wrapper het programma uit in een tijdelijke map, start het installatieproces en wist daarna het tijdelijke bestand. Maar bijna elk installatieprogramma begint met de gebruiker te vragen in te stemmen met de voorwaarden van de maker. Zolang de gebruiker nadenkt, gebeurt er niets en staat het originele installatieprogramma in de tijdelijke map.

Slimmeriken maakten daarvan gebruik door het installatieprogramma uit de tijdelijke map te kopiëren en met een geschikte naam elders op te slaan. Die bewaarde versie kan ook na verloop van de weggeefperiode voor het installeren worden gebruikt. Voor mezelf bewaarde ik die installatieprogramma's die mij interessant leken. Dat is een kleine minderheid van wat er wordt weggegeven. Als iemand een download had gemist (vakantie, te druk geweest, vergeten te installeren, computercrash, enz) kon hij van mij of een ander een kopie krijgen. Een aantal mensen delen een mailadres daarvoor. Toen het aantal vragen wat groter werd, heb ik besloten de installatieprogramma's ergens in de cloud op te slaan. Als men mij om een kopie vraagt, krijgt men een link om zelf de programma's op te halen. Die link mag men niet doorgeven. Om te voorkomen dat een toevallige doorzoeker van het wolkendek de programma's kan ophalen. versleutel ik de programma's met het gratis compressieprogramma 7Zip. Het komt voor dat WinRar er niet in slaagt een met 7Zip versleuteld bestand uit te pakken. Mijn advies: gebruik 7Zip.

Sinds juli 2012 probeert Giveawayoftheday hergebruik te voorkomen door een wrapper te gebruiken die het tijdelijke installatieprogramma versleuteld in de tijdelijke map opslaat. De ontsleutelde versie staat in een door de wrappersoftware aangemaakte tijdelijke RAM-schijf en is daardoor niet zonder meer te vinden. Op zich prima. Maar helaas hebben zij ervoor gekozen daarvoor malware in de vorm van Themida te gebruiken, een hackers tool. Dankzij hun Themida-wrapper kan ik geen installatieprogramma meer maken. De aanwezigheid van Themida maakt het voor gebruikers van een bedrijfslaptop dikwijls onmogelijk de weggevertjes uit te testen: zij kunnen hun virusscanner en firewall niet uitzetten en die zijn vaak strenger afgesteld dan die van privé computers. 

Maar niet getreurd: ik maak nu portables met Cameyo. Die Cameyo portable draait altijd op de PC waarop die is aangemaakt. En heel vaak ook op andere PC's. Ik maak de portable op een virtuele 32 bits XP en test ze op een W7 64 bits laptop. Als de portable op die W7 machine draait, draait die vrijwel zeker op alle Windows-machines met XP of moderner besturingssysteem. 

Soms werkt de Cameyo niet, bijvoorbeeld op 28-1-2013. Maar met wat knutselwerk kon ik er toen wel een werkende portable van maken. Mijn "klantenkring" is door Themida groter geworden. Waren het vroeger mensen die wegens vakantie een installatie niet hadden uitgevoerd, nu is er een aantal bijgekomen dat niet overweg kan of wil met de Themida-wrapper. Vaak levert een maker gewoon de trial van zijn software aan Giveawayoftheday aan. In dat geval is de trial te activeren met de meegeleverde of achterhaalde codes. In die gevallen kan ik een zip maken waarmee men de trial kan installeren en activeren. Ik heb gecorrespondeerd met een maker hierover. Die schreef terug dat dit formeel in strijd is met zijn gebruiksvoorwaarden, maar hij maakte zich er verder niet druk over. Hij citeerde Bill Gates. Die schijnt ooit gezegd te hebben dat als de Chinezen illegale software gebruiken, hij dan toch liever heeft dat het zijn software is die zij illegaal gebruiken in plaats van die van een concurrent. 

Als een maker een speciale versie voor Giveawayoftheday heeft gemaakt, kan je toch de trial installeren. je hoeft dan alleen het hoofdprogramma van de geïnstalleerde trial te vervangen door die van het weggevertje. Makers als Ashampoo vinden dat gedoe met de wrapper maar niets. In dat geval laat Giveawayoftheday de wrapper achterwege.

De uitwisselmap heeft een beperkte capaciteit. Daarom wis ik met een zekere regelmaat oudere bestanden, waarbij ik de spellen minder lang laat staan dan applicaties (tegenwoordig negeer ik spellen) . Als u wat mist, kunt u mij altijd mailen. Mogelijk heb ik nog wel een eigen kopie. krypteller apenstaart gmail punt com.

Terug naar de blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten