Zoeken in deze blog

donderdag 17 september 2020

2020.09.07_even wat anders - Notion.so

*** laatste nieuws per 2020.09.16***: na twee weken spelen met een trial Notion Team Plan heb ik besloten de blogs van de dagelijkse weggevertjes daar niet te plaatsen. De reden: ik zit op 15-9-2020 al op driekwart van de toegestane blocks/alinea's. Als ik het Team Plan nodig hebt, kost me dat $8 excl BTW per maand. Dat is het me niet waard, omdat ik er nog van overtuigd ben van de veiligheidsaspecten: ik ben er niet 100% zeker van dat medegebruikers (een Team Plan in je eentje heeft niet zoveel zin ...) nooit bij mijn privégegevens kunnen komen. Ik zou dan naast een Team Plan voor de weggevertjes ook nog een Personal Plan voor mijn eigen gegevens moeten nemen voor $4 excl BTW per maand.

Een tweede reden: een Duitse lezer klaagt dat de Google vertaal plug-in voor Chrome hier prima bruikbaar is, maar niet op Notion.so. Maar in mijn Chrome browser van PortableApps wordt mijn Nederlandse tekst op https://www.notion.so/2020-08-31_PianoTeacher-2-0-0-1-55995c2fac344ff9b2df193f904e6c9d snel en goed in het Engels vertaald.

Daarom zal ik de "dagelijkse" blogs hier op het gratis Blogger van Google blijven zetten. Notion gebruik ik dan voor andere info rond weggevertjes, die ik hier slechts in beperkte mate in pagina's kan zetten. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met andere zaken dan de weggevertjes. De meeste voldeden trouwens niet aan de voorwaarde dat ze mezelf aanspreken. Ook die twee van vandaag doen dat niet.

Vorige week werd ik via een commerciële mail gewezen op Notion.so: een on-line database, die gratis is voor particulieren. Mits ze niet te veel willen. Zo kan je als particulier niet je hele bestand in één pdf zetten. Dat kan alleen als je een Enterprise licentie hebt. Dat kost €8 per maand, mits per jaar vooruit betaald.

Maar ik ben erg enthousiast over Notion.so. De extensie .so suggereert dat het bedrijf in Somalië zit. Doch dat is niet zo. Ze zitten in de USA, in San Francisco. Domeinnamen die eindigen op .so worden wel gezien als sociale media. Vandaar.

Je kan een account aanmaken op basis van je mailadres. Heb je meerdere mailadressen, dan kan je dus meerdere accounts aanmaken. Wel handig, want ik heb nog geen idee van de beveiliging. Ze prijzen het aan voor bijvoorbeeld je privé notities. Maar dan moet je je wel gerust voelen. Zo ver ben ik nog niet. Hun pagina's zijn wel te bereiken via https, maar zonder de daarbij behorende beveiliging?

Je kan links van een pagina delen. Iemand die de link heeft, kan die pagina en bijbehorende subpagina's lezen. Je kan zoveel pagina's aanmaken als je wilt en in elke pagina zoveel subpagina's als je wilt. En daarbinnen ad libitum weer subpagina's. Je wordt op dat punt op geen enkele wijze gehinderd. Het werk allemaal veel makkelijker dan met blogger.com. Je hoeft bijvoorbeeld niets te saven. Elke toets die je indrukt, wordt direct in de server van de leverancier gezet en vandaar naar alle schermen waar je app draait en naar alle schermen van de gasten van die pagina. Dus heel gebruiksvriendelijk. Maar voorlopig zet ik er niets meer in dan ik zou willen publiceren op internet.

Dank zij mijn provider Gandi hoef ik gasten geen lange link te sturen, maar kan ik - voorbeeld - als link sturen notion.weggevertje.com.

Als je een subpagina in een pagina invoegt, dan komt er in de bronpagina een aanklikbare link met de naam van de doelpagina te staan. het basiselement is een block. Dat kan een link naar een subpagina zijn, maar ook een tekstblok, een subpagina, koppen op drie niveaus, een aan-uit (toggle) lijst zodat je naar keuze tekst kan tonen of verbergen,  todo lijst, bolletjeslijst, genummerde lijst, quote, scheidingslijn, link naar een bestaande pagina (dus hergebruik van standaardteksten), etc etc. Te veel om op te noemen. Ik heb nog niet alles getest.

Naast een blok staat links een plusteken, waarmee je kan aangeven wat het volgende blok moet zijn. Direct rechts van het plusteken staat een menuteken, bestaande uit 2 bij 3 puntjes. Daarmee kan je het blok verslepen, wissen, dupliceren, van type veranderen, een link aanmaken, verplaatsen, commentaar invoeren en tenslotte de tekst of achtergrond een ander kleurtje geven. Geel maken en een formule invoeren kan ook (niet om uit te rekenen, maar

schrijven met bijvoorbeeld  E = mc^2). Bruikbaar voor een leraar die een proefwerk of syllabus schrijft. Ook hier geldt: nog niet alles uitgetest.

Pagina's kan je een icoon geven en een kopachtergrond, bijvoorbeeld De Nachtwacht. Je moet wel kiezen uit hun voorraad.

Het verslepen van blokken is ook handig voor deze blog. Ik kan dan iets schrijven over een ouder weggevertje. Dat  komt in principe bovenaan te staan, maar kan ik daarna makkelijk naar beneden slepen.

Notion kent op dit moment alleen Engels en Koreaans.

Ik kan blogs in Blogger.com gewoon copy/paste in Notion.so zetten. Dus wel per blog, ze hebben nog geen tool om dat automatisch te doen.

Plezierig dat ik niet hoef te saven. Alles wat ik intik staat direct op hun server. En op de pagina van de lezer.

Als ik echt enthousiast ben en meer dan vijf gasten wil aanwijzen, die commentaar mogen leveren, dan kost het mij €4 per maand. Gezien de response hier kan ik nog even vooruit met de gratis versie.

Mijn blog staat voorlopig ook op Notion.so. Zie hier. En die van vandaag

Waarom voorlopig? Ik ben twee weken geleden, begin september 2020, begonnen met een proefversie van het Team Plan. Daarbij krijg ik 1.000 alinea's ofwel blocks gratis. Op 14-9-2010 kom ik al aardig in de buurt van die 1.000. Nu kan ik wat bezuinigen, want ik kan enters vervangen door shift-enters. Wil ik meer, dan kost met dat $8 per maand per gebruiker. Dat zie ik niemand betalen. Dus kan ik net zo goed een gratis Personal Plan nemen met onbeperkte opslag. Eventueel een betaalde versie voor $4 per maand. Het in één keer kopiëren van bestaande pagina's van mijn Team Plan naar mijn Personal Plan is me nog niet gelukt. Ik kan beginnen met de nieuwe blogs op mijn personal Plan te schrijven. Maar ik kan er ook voor kiezen om de blogs- beschrijvingen van weggevertjes - alleen op Blogger van Google te zetten en toelichtende pagina's op Notion.so. 

2 opmerkingen:

  1. Leider funktioniert auf Notion.so das Google Übersetzer Plugin nicht, damit wäre der Blog für mich untauglich. Auf der Blogger Plattform ffunktioniert die Übersetzerfunktion tadellos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ich werde die Beschreibung der Giveaway-Tagesgeschenke weiterhin auf Blogspot einstellen, damit Sie sie auf Deutsch lesen können. NB Ich selbst benutze das deutsche deepl.com für meine Übersetzungen.

    In meinem Chrome-Browser von PortableApps ist mein niederländischer Text auf https://www.notion.so/2020-08-31_PianoTeacher-2-0-0-1-55995c2fac344ff9b2df193f904e6c9d schnell und gut ins Englische übersetzt.

    BeantwoordenVerwijderen