Zoeken in deze blog

Waarom Cameyo's?

Waarom maak ik Cameyo portables?
(een bewerkte kopie van een posting op nl.giveawayoftheday.com)

Ik doe nog eens een poging om uit te leggen waarom ik weggevertjes via een omweg uitprobeer, alvorens ze in heel grote uitzonderingsgevallen te installeren.

Elk Windows programma laat zowel tijdens de installatie als in het gebruik sporen in het register en %AppData%  na. Die worden niet geheel verwijderd bij de-installatie.

Voorbeeld: het hier op 26-10-2012 weggegeven programma maakt onder andere een sleutel aan ([HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{f19e1e34-e321.---) die NIET wordt verwijderd bij de-installatie. Ook CCleaner laat die staan.

De aanwezigheid van dergelijke restsleutels kan bij herinstallatie problemen veroorzaken.

Dat wordt voorkomen door gebruik te maken van virtualisatie. Dat kan op serverniveau en op programmaniveau.

In het bedrijfsleven wordt steeds meer gebruik gemaakt van virtualisatie op serverniveau. Dat houdt in dat er fysiek veel minder servers ("dozen") worden gebruikt dan de gebruikers virtueel ervaren.

Zo geldt al jaren de regel dat je een ontwikkelsysteem moet hebben om software te ontwikkelen, een testsysteem om na te gaan of het product in gebruik kan worden genomen en een productiesysteem waar men daadwerkelijk de software gebruikt. Met behulp van virtualisatie kan je op één fysieke machine die drie systemen hebben draaien.

De particulier ontwikkelt zelden software, maar zou er wel goed aan doen die te testen alvorens te installeren op zijn productiemachine.

Maar veel particulieren hebben geen twee identieke machines: één om te testen en één om productie te draaien.

Met een product als het gratis VirtualBox kan je op een en dezelfde machine één of meer virtuele machines aanmaken om software te testen. Als je die machines voorziet van Toolwiz Time Freeze die in Frozen Mode draait, kan je klooien wat je wilt. Of je maakt vooraf een snapshot van je VM. Na herstart is je VM terug in de oude toestand. Ideaal wat mij betreft. Het voldoet aan mijn doel.

De volgende stap, virtualisatie van de software, kan je bereiken met het gratis Cameyo. Die virtuele software laat - mits goed ingesteld - na gebruik geen enkel spoor na op je PC. Ideaal wat mij betreft om na goedkeuring op je VM na te gaan of je die in het echt kan gebruiken. Dat weet je nooit vooraf, want in afwijking tot de testmachines in het bedrijfsleven is mijn VM (vroeger een XP 32, tegenwoordig een ThinPC = gestripte W7 32 en een W7 64 Pro) geen kloon van mijn productiemachine (vroeger Windows 7 64, nu Windows 10 64). En merk je daarop dus niet dat de te testen software misschien niet goed draait op je echte machine. In het genoemde voorbeeld kwam ik erachter dat die niet goed samenwerkte met een ander sneltoetsprogramma dat op de achtergrond draait.

Ik test ook wel in Sandboxie op een productiemachine. Daarmee houd ik de productiemachine ook schoon. Sandboxie ruimt automatisch tijdelijke registersleutels op. Na het legen van de zandbak is mijn productiemachine weer in zijn oude staat. Sandboxie is sinds medio 2019 gratis. Maar de tweede eigenaar ondersteunt het niet meer. Het is inmiddels Open Source en dat heeft een eigen forum.

Ik heb ook wel zandbakken met applicatieprogramma's waarvan het niet lukt een Cameyo te maken op een VM en die ik toch niet blijvend op mijn productiemachine wil hebben.

Als ik dubieuze sites wil bezoeken, doe ik dat ook vaak met een browser die in Sandboxie draait. Na het wissen van de zandbak zijn echt ALLE sporen van mijn internetten weg. Ik heb het sterke vermoeden dat Sandboxie daaraan zijn naam dankt: een zandbak voor Internet Explorer.

Als de software mij echt bevalt èn ik kan verwachten dat ik de software regelmatig ga gebruiken, koop ik een licentie. Dat doe ik regelmatig, maar sporadisch. 

Ik kan in de voorwaarden van Giveawayoftheday nergens lezen dat het verboden is hun software eerst te testen op een VM en dan virtueel te testen op een echte PC. Ik heb wel eens een mailtje daarover gestuurd, maar ik heb nooit antwoord ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten